Projelerimiz
Newton Gezici Bilim Atölyesi Projesi
Bilim Kahramanları Derneği, Boeing ve FIRST Scandinavia ortaklığında Newton Gezici Bilim Atölyesi projesini yürütmektedir. İlk uygulaması Nisan 2022 tarihinde İstanbul’un Avcılar ilçesinde başlatılan proje, 13-16 yaş aralığındaki çocuklara uçuş simülatörleri aracılığıyla havacılık alanında eğitimleri vermeyi hedefleyen STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) programıdır.
Newton Gezici Bilim Atölyesi, çocukların uçuş simülatörlerinin yer aldığı toplam 70 m2’lik iki konteyner içerisinde havacılık ve uçuş prensiplerini öğrenmelerine yönelik tasarlanmıştır. İstanbul’dan başlayarak Türkiye’nin farklı şehirlerine gitmesi planlanan Newton Gezici Bilim Atölyesi, STEM odaklı havacılık eğitimlerini yaygınlaştırma amacı taşımaktadır. STEM alanlarına ve özellikle aerodinamik, navigasyon ve meteoroloji başlıklarına odaklanan içeriği ile Newton Gezici Bilim Atölyesi, gençler için harika bir öğrenme alanı sunmaktadır.
Newton Gezici Bilim Atölyesi projesi, 29 Nisan-30 Aralık 2022 tarihleri arasında sırasıyla Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Süleyman Nazif Anadolu Lisesi’nde ve Rahmi M. Koç Müzesi’nde gençlerle buluşmuştur. Bu dönemde Newton Gezici Bilim Atölyesindeki havacılık etkinliklerine 21 ilçeden 12-17 yaş aralığında toplam 1081 öğrenci katılmıştır. Ek olarak 55 öğretmen, Atölye içerisinde uyguladığımız “Sayılarla Uçuş Deneyimi-Havalı Bir Macera!” isimli havacılık etkinliğimize öğrencileri ile birlikte gözlemci olarak katılmıştır.
Projenin 29 Nisan-15 Ağustos 2022 tarihlerinde Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Süleyman Nazif Anadolu Lisesi ev sahipliğinde gerçekleşen ilk uygulama dönemi çıktılarını derlediğimiz raporumuza buradan
Newton Gezici Bilim Atölyesi projesinin 2023 yılındaki faaliyetleri Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile 20 Aralık 2022 tarihinde imzaladığımız Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında Beşiktaş ilçesinde yürütülecektir. Ocak-Temmuz 2023 tarihlerindeki etkinliklerimize İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Erhan Gedikbaşı Çok Programlı Anadolu Lisesi ev sahipliğinde devam edilecektir. Newton Gezici Bilim Atölyesi projesi hakkındaki merak ettiğiniz konular hakkında newtonturkiye@
Uluslararası düzeyde yürütülen Newton Gezici Bilim Atölyesi projesinin Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerdeki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi almak için newtonroom.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
SmartMessage İletişim Destek Projesi
Kurumların topluluklarıyla olan iletişimlerinde en yüksek verimi almasına katkı veren bir omni-channel pazarlama ve müşteri deneyimi platformu olan SmartMessage, 2019 yılında beri Bilim Kahramanları Derneği’ne destek vermektedir. Bilim Kahramanları Derneği’nin hem gönüllüler, üyeler, destekçiler, öğretmenler arasındaki iletişim süreçlerini hem de toplum genelinde yürüttüğü farkındalık çalışmalarını platformu üzerinden destekleyen SmartMessage sayesinde Bilim Kahramanları Derneği yaptığı çalışmaları daha iyi aktarabilmekte ve çalışmalarının etkisini artırabilmektedir. 2019 yılından beri “Umut Bilimde” diyerek yürüttüğümüz çalışmalara verdiği düzenli destek için SmartMessage ailesine teşekkür ederiz.
BOOST Sivil Toplum Teknoloji Hızlandırma Programı
Koç Holding ve UNDP Eurasia ortaklığında gerçekleşen BOOST Sivil Toplum Teknoloji Hızlandırma Programı’nın katılımcılarından biri olduk. Program sivil toplum kuruluşlarının dijital dönüşüm süreçlerini destekleyerek etki ve erişimlerini artırmayı amaçlamaktadır. Uluslararası ve ulusal ölçekte farklı deneyim ve uzmanlıkları bir araya getiren BOOST Sivil Toplum Teknoloji Hızlandırma Programı, programa katılan sivil toplum kuruluşlarına dijital dönüşüm süreçlerini somut bir proje önerisi üzerinden tasarlama ve uygulama imkânı sunmuştur. Sivil toplum kuruluşları, programa faaliyet gösterdikleri alanda teknoloji ile etkilerini veya erişimlerini artıracak çözüm önerileriyle başvurularını yapmıştır. Programın ilk aşamasına katılmaya hak kazanan 20 sivil toplum kuruluşundan biri olduk ve program kapsamında, gönüllülerimiz, mezunlarımız, öğretmenlerimiz ve destekçilerimizle birlikte daha etkin çalışmamıza fırsat verecek dijital teknolojileri de içeren çözüm önerimizi hayata geçirmek için çalıştık ve mentorluk eğitimleri aldık. Haziran ayından tamamlanan programın ikinci aşamasına devam edecek 7 sivil toplum kuruluşundan biri olduk. Koç Holding, UNDP ve Koç Üniversitesi Kworks ekibi destekleriyle Ağustos 2021 itibari 24 hafta boyunca uygulama ve ölçeklendirme için birebir hızlandırma desteği alarak projemiz üzerinde çalışmaya devam ettik. Ekibimizin katkılarıyla Gönüllü Portalımızı hayata geçirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. https://gonullu.bilimkahramanlari.org/ sayfasından ulaşabilirsiniz.
AstraZeneca – Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor Projesi
AstraZeneca ile üç yıldır Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor Projesini hayata geçiriyoruz. 2020-2021 sezonunda 5 şehirden 10 devlet okulunun Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Explore programına katılmaları sağlandığımız proje üçüncü senesinde de devam etmektedir.
Kendi imkanları ile STEM programlarına erişemeyen çocuklara yönelik fırsat eşitliği sunan proje ile çocuklara rehberlik eden öğretmenlere de STEM alanında eğitimler sunulmuştur.
Projenin her iki senesinde gönüllü AstraZeneca Türkiye çalışanları, Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Explore festivallerine de katılarak, projede yer alan çocukların sürecinde edindiği eğlenceli ve öğretici deneyimi izleme fırsatı buldular. İki sene boyunca 38 koç & danışman rehberliğinde 119 çocuğa ulaşıldı.
Üçüncü senesinde de devam eden proje ile 10 takım, SUPERPOWERED: Enerjinin Hikayesi sezonuna katılarak Nisan-Haziran 2023 arasında gerçekleşecek festivallerde çalışmalarını sergileyecektir.
Bilim Gençlerle Kazanacak Projesi
Bilim Kahramanları Derneği’nin Pfizer Türkiye desteğiyle Aralık 2021 tarihinde başlattığı Bilim Gençlerle Kazanacak projesi, 14-18 yaş aralığındaki lise öğrencilerini bilim insanları ile bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Projenin Aralık 2021 – Ocak 2023 arasında tamamlanan birinci döneminde, farklı bilim insanlarının geliştirdiği birbirinden yenilikçi ve ilham verici 17 etkinlik ile 28 farklı şehirden 246 liseli öğrencisine ulaşıldı. Projenin birinci dönem gerçekleşen bilim atölyelerinin takvimine ve bilim insanları tarafından hazırlanan tanıtım videolarına ilgili yerlere tıklayarak ulaşabilirsiniz. Projenin ikinci dönemi yine Pfizer Türkiye işbirliğinde Eylül 2023 itibari başlamıştır. İkinci dönemde 20 çevrimiçi ve 5 fiziksel atölye ile liseli öğrencilerle bilim insanlarını buluşturmaya ve ilham olmaya devam edeceğiz. Etkinlikler ve proje ile ilgili duyuruları sosyal medya hesaplarımızdan ve #bilimgençlerlekazanacak etiketinden takip edebilirsiniz.
Kızlar Bilimle Buluşuyor
Daha fazla kız çocuğunun bilimsel süreçlerde yer alması ve temel bilimler ile mühendislik alanında toplumsal cinsiyet eşitliğini erken yaşta aşılamak için 2018 – 2019 sezonunda Sivil Toplum için Destek Vakfı Çocuk Fonu’na proje başvurumuzun kabul edilmesiyle ilk kez başladığımız Kızlar Bilimle Buluşuyor projemiz, 2018 – 2022 yılları arasında uygulanmıştır. Proje;
- 2018 – 2019 senesinde Sivil Toplum İçin Destek Vakfı Çocuk Fonu kapsamında Turkey Mozaik Foundation katkılarıyla,
- 2019 – 2020 senesinde Sivil Toplum İçin Destek Vakfı Çocuk Fonu kapsamında Destekle Değiştir etkinliği bağışçılarının katkılarıyla,
- 2020 – 2021 senesinde Sivil Toplum İçin Destek Vakfı Çocuk Fonu kapsamında Turkey Mozaik Foundation katkılarıyla,
- 2021 – 2022 senesinde Sivil Toplum İçin Destek Vakfı Çocuk Fonu kapsamında Turkey Mozaik Foundation katkılarıyla hayata geçirildi.
Proje ile Türkiye’nin farklı şehirlerinde ilköğretime devam eden kız çocuklarının Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Explore isimli uluslararası STEM programına katılmaları hedeflendi. 2018-2022 yılları arasında 21 farklı şehirden 424 kız çocuğuna 122 öğretmenin aracılığıyla ulaşıldı.
Proje kapsamında kız çocuklarının erken yaşlarda STEM çalışmalarına katılmasını sağlamaya ek olarak toplumsal farkındalık ve etkiyi artıracak çalışmalar da yürütüldü.
Kızlar Bilimle Buluşuyor Etki Çalışması
Proje kapsamında, programın katılımcı kız çocukları üzerindeki etkisini görebilmek amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi STEM Merkezi (BAUSTEM) ile işbirliği gerçekleştirdik. Bu kapsamda, Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Explore programımızın BOOMTOWN BUILD: Yeni Şehrin Mühendisleri ile CARGO CONNECT: Bir Kargonun Yolculuğu sezonlarına katılan kız çocukları ve öğretmenleri üzerindeki etkiyi incelemek amacıyla programın başında ve sonunda STEM anlayışları ölçekleri uygulandı. Uygulanan anket ve çevrimiçi odak grup görüşmeleri sonucu her iki sezona ait etki raporları hazırlandı. Kızlar Bilimle Buluşuyor Etki Raporu – 2020’nin tamamına bu linkten; Kızlar Bilimle Buluşuyor Etki Raporu – 2022’nin tamamına ise bu linkten ulaşabilirsiniz.
Öğretmen Eğitimleri
Projenin 3. yılında takımlara rehberlik eden öğretmenlere proje geliştirme, robotik – kodlama ve toplumsal cinsiyet alanlarında eğitimler verilerek mesleki anlamda desteklenmeleri ve toplumsal cinsiyet temasında farkındalık kazanmaları hedeflendi.
Toplumsal Cinsiyet Atölyeleri
Projenin 4. senesinde takım üyesi kız çocuklarına çocuk edebiyatı yazarı Nilay Yılmaz tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği temalı “Yaratıcı Yazma” atölyeleri düzenlendi. Sezon sonunda hazırlanan dijital gazete aracılığıyla ise kız takımlarının çalışmalarının görünürlüğünün artırıldı. Dijital gazeteye linkten ulaşabilirsiniz.
STEM Alanında Fırsat Eşitliği Projesi
“STEM Alanında Fırsat Eşitliği Projesi”, Amerika’daki FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Vakfı’nın, çocukların STEM uygulamalarına ve teknolojik araçlara erişmesini amaçlayan “2021 FIRST® STEM Equity Community Innovation” isimli fonu kapsamında desteklenmiştir. 2021 yılında ilk kez Amerika kıtası dışından bu fonu almaya hak kazanarak proje ile Diyarbakır’da 3 devlet okulunda 4-16 yaş arasındaki çocukların faydalanabileceği “Bilim Kahramanları Atölyeleri” kurulmuştur. Proje döneminde farklı yaş gruplarından toplam 2890 çocuğun faydalandığı atölyeler halen öğrencilerle STEM içeriklerinin uygulanmasına fırsat vermektedir. Proje kapsamında atölyelerin kurulumlarına ek olarak okul öğretmenlerine yönelik öğretmen eğitimleri gerçekleştirilmiştir.
BOSCH 23 Nisan Çocuk Şenliği
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özelinde BOSCH Türkiye ile yapılan iş birliği kapsamında, 27 Nisan 2022 tarihinde, çalışan çocukları ile bir araya gelerek çevrim içi 23 Nisan Çocuk Şenliği gerçekleştirdik. Şenlikte teknoloji ve sanat odaklı atölye gerçekleştirdik. Atölye öncesi tüm çocuklara etkinlik malzemeleri, 23 Nisan tebrik kartı ve STEAM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik) konulu çocuk kitabı içeren “Her Çocuk Mucit Doğar STEM Seti” gönderdik. Atölyelere katılan ilkokul ve ortaokul seviyesinden 48 çocuğa, 5 Dernek gönüllümüzrehberlik sağladı. Bu iş birliği için BOSCH Türkiye ekibine ve atölyelerde destek veren Dernek gönüllülerimize çok teşekkür ederiz.
GE Aviation ile Kids Are Codding Atölyeleri
GE Aviation ile yapılan iş birliği kapsamında 4 Mart 2022 ve 10 Haziran 2022 tarihlerinde 15 GE Aviation çalışan gönüllü rehberliğinde 68 çocuk ile birlikte Kids Are Coding Etkinliği gerçekleştirdik. Kids Are Coding etkinliği, ortaokul yaş grubundaki çocuklara kodlama eğitiminin temelinde yer alan algoritma konusu verileri analiz ve organize etme, sorunları küçük ve yönetilebilir parçalara bölerek problem çözme becerisi kazandırmayı hedefledik.
Pfizer Türkiye ile Dans Eden Robot Etkinliği
Pfizer ile yapılan iş birliği kapsamında Mayıs 2022 ayında Diyarbakır İsmetpaşa İlkokulu’nda 588 çocuğa “Her Çocuk Mucit Doğar STEM Seti” hediye ettik. Dans Eden Robot etkinlik malzemeleri ile birlikte eğlenceli bilim kitabı içeren bu set ile çocuklar öğretmenleri rehberliğinde elektrik devre elemanlarını ve görevlerini tanıyarak basit motorların çalışma hızı ile güç kaynağı arasındaki ilişkiyi öğrendi. Bu iş birliği için Pfizer Türkiye ekibine ve atölyeleri planlamamıza destek veren Diyarbakır İl Milli Eğitim STEM Merkezi ekibine çok teşekkür ederiz.
ASAŞ Alüminyum ile Roket Araba Etkinliği
ASAŞ Alüminyum ile yapılan iş birliği kapsamında 1 Nisan 2022 tarihinde 11 ASAŞ Alüminyum çalışan gönüllüleri rehberliğinde 28 çocuk ile Roket Araba Etkinliği gerçekleştirdik. Roket Araba Etkinliği ile çocuklar bir mühendis gibi hava gücünü kullanarak, düşünerek kendi etrafında dönen veya ilerleyen bir tasarım hazırladı. Bunu yaparken temel fen prensiplerini günlük hayatlarından örneklerle öğrenir, uygulama boyunca da bilimsel tasarım sürecinin aşamalarını deneyimledi.
Bilimi Keşfet Atölyeleri
Bilim Kahramanları Derneği ve Zorlu Grubu Kıvılcım Hareketi iş birliğinde hazırlanan “Bilimi Keşfet” projesi ile çocukların bilimsel düşünme süreçlerini ve ebeveynlerinin çalıştığı işyerinde üretilen ürün ve hizmetlerin çalışma prensiplerini deneyimlemelerini sağlamak ile STEM (fen, teknoloji, matematik, mühendislik) becerilerini desteklemek amaçladık.
Proje kapsamında ilköğretim 3. ve 4. sınıflara yönelik 7 farklı modülden oluşan bir içerik hazırladık. Çalışma kağıtları, oyun kartları, dijital oyunlar ve kitapçıklarla zenginleştirilmiş modüller Kıvılcım Gönüllüleri’nin desteğiyle uygun yaş grubundaki çalışan çocuklarıyla buluşturuldu.
Akbank – Şehrin İyi Hali Projesi
Akbank işbirliğinde gerçekleştirilen Şehrin İyi Hali Projesi’nde 2020 ve 2021 yıllarında yer aldık. Proje kapsamında, üniversite öğrencisi gençlere “Umut Bilimde – STEM’le Dünyayı Değiştiriyoruz!” atölyeleri düzenledik. Umudun bilimde olduğunu düşünen üniversiteli gençlerle 8 sanal bilim atölyesi gerçekleştirdik. Atölyelerde bir araya gelinen üniversite öğrencisi gençlere, Dernek hikayemizi aktardık, Türkiye’de çocuklar ve STEM alanı üzerine konuştuk, ilham verici bilim insanlarının çalışmalarına değindik ve gençlerle birlikte bir mühendislik tasarımı gerçekleştirdik. Etkinlik tanıtım videomuzu izlemek için tıklayabilirsiniz.
İlk Fırsat Programı – 2020
Bilim Kahramanları Derneği, az bilinen devlet üniversitelerinden mezun gençlere işe geçişlerinde fırsat eşitliği sağlamayı hedefleyen İlk Fırsat Programı’nın 2020 STK paydaşlarındandır.
2019 yılında yaptığımız başvuru sonrasında program paydaşlarından birisi olduk. 2020 – 2021 dönemleri içerisinde program kapsamında bir gencin istihdamını üstlendik. Kurumsal İletişim Sorumlusu pozisyonumuzun desteklendiği program kapsamında çalışma arkadaşımız Yağmur Turan ile bir yıl çalışma fırsatı bulduk.
İlk Fırsat Programı Hakkında
Esas Sosyal’in geliştirdiği ve desteklediği İlk Fırsat Programı, üniversiteden yeni mezun olmuş iş arayan gençlerin Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarında 12 ay boyunca tam zamanlı olarak çalışmalarını destekliyor ve aynı zamanda 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler sunuyor. Program kapsamında, Esas Sosyal katılımcıların tüm eğitim maliyetlerini üstlenirken, katılımcıların maaş masrafları Esas Sosyal ve kurumsal destekçiler tarafından karşılanıyor. Program hakkında detaylı bilgi almak için: www.ilkfirsat.org
Merak Makinesi
Çocukların sorgulama, problem çözme becerilerini geliştirip yaratıcılıklarını harekete geçirerek mühendislik ve bilime olan ilgilerini arttırmayı amaçlayan bir STEM projemizdir. Boeing firmasının desteğiyle, 2016 yılında başlayan proje kapsamında, devlet okulları ve Bilim Sanat Merkezleri’nde 9-14 yaş grubu çocuklara yönelik etkinlikler uyguladık. Etkinliklerde çocukların gönüllüler rehberliğinde, gündelik malzemelerden uzay ve havacılık alanlarından tasarımlar ortaya koymaları, yaptıkları tasarımların çalışma prensiplerini daha detaylı kavramaları, böylelikle mühendislik alanına ilgi duymaları hedeflendi. Merak Makinesi projesi, 2016 Kasım – 2020 Haziran tarihleri arasında Boeing desteğiyle, Dernek gönüllüleri rehberliğinde farklı illerde sürdürüldü. Projede yer alan çocuklar, 5 hafta boyunca aldıkları tasarım içerikli modüllerin sonunda gerçekleştirdiğimiz aile-çocuk şenliklerinde yapmış oldukları çalışmaları yetişkinlere sundular.
2020 Nisan ayından itibaren pandemi sebebiyle yüz yüze eğitime verilen ara sonrası, çocukların bilimden ayrı kalmaması adına Merak Makinesi projemizde yer alan mühendislik tasarımlarının bazılarını çevrimiçi platformlarımıza aktardık. Böylelikle çocukların aileleriyle birlikte evde gündelik malzemelerle bilim temalı etkinlikler uygulamalarına olanak sağladık. Merak Makinesi projemizde yer alan bazı modülleri, pandemi döneminde başladığımız ve halen belirli dönemlerde gerçekleştirdiğimiz sanal bilim atölyeleri aracılığıyla, Türkiye’nin farklı illerinden çocuklarla buluşturuyoruz.
Merak Makinesi projemiz ile ilgili daha detaylı bilgiye https://merakmakinesi.org/ web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
NETAŞ – 23 Nisan Çocuk Şenliği
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özelinde NETAŞ A.Ş ile yapılan iş birliği kapsamında, 17 Nisan 2021 tarihinde, çalışan çocukları ile bir araya gelerek çevrim içi 23 Nisan Çocuk Şenliği gerçekleştirdik. Şenlikte teknoloji ve sanat odaklı t atölye gerçekleştirdik.
Atölye öncesi tüm çocuklara etkinlik malzemeleri, 23 Nisan tebrik kartı ve STEAM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik) konulu 2 çocuk kitabı içeren “Her Çocuk Mucit Doğar STEM Seti” gönderdik. Atölyelere katılan ilkokul ve ortaokul seviyesinden 60 çocuğa, 18 Dernek gönüllümüz moderatörlük sağladı.
Bu iş birliği için NETAŞ ekibine ve atölyelerde destek veren Dernek gönüllülerimize çok teşekkür ederiz.
Şenliğe katılan çocukların geri bildirimlerine linkteki dijital portfolyodan ulaşabilirsiniz.
Kastamonu Entegre A.Ş – 23 Nisan Şenliği
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, Kastamonu Entegre A.Ş çalışan çocukları ile 24 Nisan 2021 tarihinde, sürdürülebilirlik üzerine 23 Nisan şenliği gerçekleştirdik.
Çocuklara, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve erişilebilir, çevre dostu şehirler üzerine bilgiler aktarıp çocukların gündelik malzemelerle tasarımlar yapmalarını sağladık.
İki ayrı oturumda webinar şeklinde gerçekleşen şenliğe ilkokul ve ortaokul seviyesinden 100’e yakın çocuk katılım sağladı ve 3 Dernek gönüllümüz destek sağladı. Şenliğe katılan tüm çocuklara Kastamonu Entegre A.Ş ailesinin 23 Nisan kutlama notu eşliğinde bir bilim etkinlik kitabı hediye edildi.
Kastamonu Entegre A.Ş ekibine ve destek veren Dernek gönüllülerimize çok teşekkür ederiz.
Şenliğe katılan çocukların geri bildirimlerine linkteki dijital portfolyodan ulaşabilirsiniz.
Zemin İstanbul ile Sanal Merak Makinesi Atölyeleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Zemin İstanbul iş birliğiyle, 2, 4 ve 11 Aralık 2020 tarihlerinde, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik 3 kez sanal Merak Makinesi Atölyesi gerçekleştirdik.
Atölyelere katılan çocuklar, Bilim Kahramanları Derneği gönüllüleri rehberliğinde, uzay ve havacılık temalı etkinlikler gerçekleştirdiler.
Merak Makinesi proje içeriklerinin uygulandığı etkinliklerde çocuklar, gündelik malzemelerle uçakların kaplanması ve uzay araçlarının nasıl çalıştığını gösteren tasarımlar yaptılar. Zemin İstanbul iş birliği ile gerçekleşen 3 sanal atölyede 16 gönüllümüzün desteğiyle, 14 şehirden 93 çocuğa ulaştık.
Zemin İstanbul – Uluslararası Uzay Günü Atölyesi
7 Mayıs Uluslarası Uzay Günü kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin İstanbul iş birliğinde 10 farklı ilden katılım sağlayan 4. ve 5. sınıf çocuklarına yönelik çevrim içi Merak Makinesi – Hava Gücüyle Dönen Makine atölyesi gerçekleştirdik.
Atölyeye katılan 30 çocuk, 13 Dernek gönüllülerimiz rehberliğinde uzay araçlarının nasıl çalıştığını gösteren bir mühendislik tasarımı deneyimlediler.
Çevrim içi atölyede destek veren gönüllülerimize ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin İstanbul ekibine çok teşekkür ederiz.
Atölyeye katılan çocukların geri bildirimlerine linkteki dijital portfolyodan ulaşabilirsiniz.
Pera Öğrenme
Bilim ve Teknoloji haftası kapsamında, 9-13 Mart 2021 tarihlerinde Pera Öğrenme Programları iş birliğimiz ile 6-9 yaş grubundan çocuklara Yeni Şehrin Mühendisleri atölyelerimizi gerçekleştirdik.
Farklı şehirlerden bireysel başvurular haricinde, Batman ve Diyarbakır’dan okul grupları, Pera Müzesi Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon sergisinden seçilmiş eserleri, rehber eşliğinde yapılan 3 boyutlu çevrim içi sergi turu ile gezdiler. Ayrıca, çocukların, atölyelerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile tanışıp yaş gruplarına göre erişilebilir veya çevre dostu yapılar üzerine mühendislik örneklerini incelemeleri, bu alanlarda bilgi edinmeleri, yaşadıkları şehirlere daha farklı gözle bakmaları, kendi çözümlerini üretmeleri ve mühendislik alanlarına ilgi duymaları hedeflendi.
Pera Öğrenme Programları ile Sanal Atölyeler 28 Dernek gönüllümüzün desteğiyle 114 çocuğa uygulandı.
Atölyelerdeki ev sahiplikleri desteği için Pera Öğrenme ekibine ve çocuklara moderatörlük yapan gönüllülerimize çok teşekkür ederiz.
Atölyeye katılan çocukların geri bildirimlerine linkteki dijital portfolyodan ulaşabilirsiniz.
Bilim Kahramanları ile Sanal Bilim Atölyeleri
Bilim Kahramanları ile Sanal Bilim Atölyeleri 16 Temmuz – 3 Eylül 2020 tarihleri arasında Türkiye’nin farklı illerinden ilköğretim öğrencileri ile sanal ortamda bir araya gelerek gerçekleştirilen STEM etkinlikleridir.
Sanal Bilim Atölyeleri çocukları 21. yüzyılın sorunları üzerine düşündürüp, çözüm üretmelerini ve merak etmelerini sağlayan, farklı içeriklerde atölyeler olarak tasarlanmıştır. Atölyelerde yer alan etkinlikler ve tasarımlar gündelik malzemelerle çocuklara bilimsel düşünme pratiği kazandırarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, mühendislik, uzay ve havacılık gibi konuları eğlenceli bir şekilde deneyimlemelerini sağlamaktadır.
Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen ve tek seferde 90 dakika süren atölyeler, ilkokul ve ortaokul çocuklarına yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Atölyelerde çocuklara Bilim Kahramanları Derneği profesyonelleri eşliğinde Dernek gönüllüleri rehberlik etmiştir.
Sanal Bilim Atölyelerinde 42 gönüllümüzün desteği ile 35 farklı şehirden 272 çocuğa ulaşılmıştır.
Sanal Bilim Atölyelerine katılan çocukların çalışmalarını incelemek için Bilim Kahramanları ile Sanal Bilim Atölyeleri Dijital Sergimizi ziyaret edebilirsiniz: Dijital Sergi
Sanal Bilim Şenlikleri
Sanal Bilim Şenlikleri, 9 – 25 Haziran 2020 tarihleri arasında Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor/ FIRST LEGO League Explore takımları ile sanal ortamda buluşarak gerçekleştirilen STEM etkinlikleridir.
Projede, 2019 – 2020 “BOOMTOWN BUILD: Yeni Şehrin Mühendisleri” sezonu kapsamında çalışmalarına başlayan, ancak Koronavirüs (COVİD-19) önlemleri sebebiyle okulların uzaktan eğitime geçmesi ile ara vermek durumunda kalan, takımlarla etkinlikler yapılması amaçlanmıştır. Sanal Bilim Şenlikleri ile çocukların şehirlerdeki binalar üzerine düşünmesi, mühendislerin karşılaşılan sorunlara buldukları çözümleri fark etmeleri ve kendi çözümlerini diğer katılımcılarla paylaşmaları sağlanmıştır. Yeni Şehrin Mühendisleri teması kapsamında sezon boyunca üzerine çalıştıkları sağlam yapılar, çevre dostu binalar ve erişilebilir binalarla ilgili etkinliklerin yer aldığı şenlik evde bulunabilecek malzemelerle bir kule inşasını içeren eğlenceli bir etkinlikle sonlanmıştır.
5-6 Haziran tarihlerinde, 76 gönüllünün katılımıyla şenliklerde destek olacak gönüllüler için sanal gönüllü eğitimi gerçekleştirilmiştir. Sanal Bilim Şenlikleri’nde 59 gönüllümüzün desteği ile 29 farklı şehirden katılan 114 farklı kurumdan, 199 koç ve danışman ile 659 minik bilim kahramanına ulaşılmıştır.
Katılımcı takımların çalışmalarını incelemek için Sanal Bilim Şenlikleri Dijital Sergimizi ziyaret edebilirsiniz: Dijital Sergi
- Sanal Bilim Şenlikleri Akışı
- Sanal Bilim Şenlikleri için Gerekli Materyaller ve Notlar
- Katılımcı Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor Takımları
FIRST ® LEGO® League Open International Turkey 2019 – İzmir 22-25 Mayıs 2019
Bilim Kahramanları Buluşuyor programının 15. yılında, fuarizmir ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde INTO ORBIT sezonunun dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen uluslararası turnuvalarından birine ev sahipliği yaptık.
22-25 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir’de gerçekleşen FIRST LEGO League Open International Turkey 2019 ile; 40 fazla ülkeden, 82 takımı misafir ettik. Dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar ve gençler; birbirleriyle tanışma şansı yakaladı, INTO ORBIT: Uzay Serüveni temasına dair projelerini paylaştı, bilimsel çalışmalarını kutladıkları ve doyasıya eğlendikleri dört gün geçirdiler.
Uluslararası turnuvanın detayları için: FIRST LEGO League Open International Turkey
Allianz Soma’da
Allianz Türkiye, “Allianz SomaDA” kapsamında, Soma çevresinde, olaydan etkilenen 6 ilçedeki 16 okulun, Bilim Kahramanları Buluşuyor turnuvasına katılımını sağlayarak; öğrencilerin normal hayata dönüşü desteklenirken, psikososyal ve kişisel gelişimlerine de katkı sağlanması amaçlandı. Proje dahilinde, 34 gönüllü öğretmen ve 150 öğrencinin oluşturduğu 17 farklı Allianz SomaDA takımı 4 ay boyunca turnuvaya hazırlandı.
Turnuvaya hazırlık ve katılım süreçlerinin Somalı öğrencilerin üzerindeki etkilerini saptamak üzere uzman psikolog ve akademisyenler tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları turnuvaya katılan öğrencilere uygulanarak, betimsel analiz yöntemi ile elde edilen veriler Bilim Kahramanları Derneği tarafınca raporlandı.
Bu görüşmeler çerçevesinde hazırlanan raporda, bilimsel ve teknolojik çalışmaların, maden kazasının travmatik etkilerini azaltmakta olumlu katkıları olduğu belirlendi.
Hayatlarında ilk defa deneyimledikleri turnuvaların öğrencilere normal hayatlarına dönüş için katkı sağladığı, süreç boyunca kendilerini değerli hissettikleri, özgüven kazandıkları, eğlendikleri, artık daha mutlu, kararlı ve umutlu oldukları kaydedildi.
Raporda; robot programlama, tasarlama, jüri için sunum hazırlıkları gibi çalışmaların takım ruhunu geliştirdiği, okulda fen, matematik derslerine, sonrası için temel bilimler ve mühendislik alanlarındaki mesleklere olan ilgilerinin arttığı belirlendi. Öğrencilerin bu proje ile farklı yeteneklerini keşfettikleri, problemlerle baş etmeyi öğrendikleri, sosyalleşmelerine katkı sağladığı, kendilerini ifade etme ve iletişim becerilerini geliştirdikleri ayrıca sürecin öğrencilere öğrenmenin, keşfetmenin ve paylaşmanın kaybetmekten daha değerli olduğunu fark etmeleri konusunda da destek olduğu saptandı.
Bilim Kahramanları Gemlik’te Buluşuyor
Borusan Holding’in desteğiyle 2014 yılında Bursa’nın Gemlik ilçesindeki 100 çocuğa yönelik başlatılan “Bilim Kahramanları Gemlik’te Buluşuyor” projesi ile çocuklara bilimi sevdirmek ve bu alandaki farklı kariyer seçeneklerini tanımaları hedeflendi.
Bu proje kapsamında Gemlik devlet okullarında kurulan 10 takım, 2014-2015 sezonu Bursa yerel turnuvasını ziyaret ettiler. Robot atölyeleri ve proje sahnesi çalışmalarını yürüten takımlar 2015-2016 sezonunda “çöpe çözüm, çöple çözüm” temalı Bilim Kahramanları Buluşuyor turnuvalarına katıldılar.
Hugo Boss’la Bilim Kampı
Bilim Kahramanları Derneği Hugo Boss desteğiyle, Hugo Boss çalışanlarının çocuklarına yönelik gerçekleştirilen 5 günlük Robotik Kampı’yla, çocuk ve gençlerin tasarım, robot ve kodlama becerilerinin geliştirilmesine ve bu alanlara ilgi duymalarını sağlamaya yönelik aktiviteler gerçekleştirmek amaçlandı.
Çocuklar ve gençler, bir hafta boyunca robot tasarlamayı ve programlamayı öğrenerek, Hugo Boss fabrikası için kumaş sayan, taşıyan ve kumaşları rengine göre ayıran robotik modeller geliştirdiler. Bir haftanın sonunda çocuklar, ailelerine eğitmenlik yaparak projelerine program yazmayı öğretip keyifli vakit geçirdiler.
Bilim Kahramanları Derneği Temsilcilik Modelinin Geliştirilmesi ve Uygulanması Projesi
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından sürdürülen Sivil Düşün Programı Örgütlenme desteği kapsamında temsilcilik modelinin geliştirilmesi ve uygulanması projesini hayata geçirdik.
Türkiye’nin farklı illerinde bilimin ve bilimsel çalışmanın yaygınlaştırılması, çocukların ve gençlerin erken yaşta bilimle buluşması ve bilim insanlarının desteklenmesi amacıyla yerelde geliştireceğimiz işbirliklerinin yöntemlerini ve yaygınlaşma stratejimizi konuşmak üzere bir araya geldiğimiz örgütlenme toplantısı sayesinde, temsilcilik modelimiz için fikir alışverişinde bulunduk. 5 ilden katılan 7 paydaşımız ile gerçekleştirdiğimiz toplantı için Sivil Düşün’e teşekkür ediyoruz.